Bu Blogda Ara

8 Aralık 2010 Çarşamba

İLETİŞİM VE AĞLAR

İLETİŞİM VE AĞLAR
Bilgisayar iletişimi, iki veya daha fazla bilgisayar veya aygıtın veri, komut ve bilgiyi aktarma işlemi sırasında gerçekleşen iletişimdir. Başarılı iletişim için aktarım işlemini başlatan bir gönderici aygıt, gönderici aygıtı iletişim kanalına bağlayan bir iletişim aygıtı, verinin iletimini sağlayan bir iletişim kanalı, iletişim kanalını bir alıcı aygıta bağlayan iletişim aygıtı ve verinin, komutların veya bilginin aktarımını kabul eden bir alıcı aygıta ihtiyaç duyulur.
Bilgisayar İletişiminin Kullanımı
         Web hizmetleri, programcıların Internet veya bir dahili iş ağı üzerinden diğer uzak bilgisayarlar ile iletişim kuran uygulamaları oluşturmalarını sağlar.
         Mashup, iki veya daha fazla kaynağın hizmetlerini birleştiren bir web uygulamasıdır.
AĞLAR
Ağ, iletişim aygıtları ve aktarım ortamı ile birbirine bağlanmış bilgisayarların ve aygıtların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. İletişimin kolaylaştırılması, donanım paylaşımı, veri ve bilgi paylaşımı, yazılım paylaşımı ve para transferleri ağ kullanımının avantajları arasında sayılabilir.
         Yerel alan ağı (LAN), dar bir alandaki bilgisayarları ve aygıtları bağlayan bir ağdır.
         Kablosuz LAN (WLAN), fiziksel kabloların kullanılmadığı bir LAN’dır.
         Kent çapında ağ (MAN), kentsel bir alandaki  LAN’ların birbirine bağlanmasıdır.
         Geniş alan ağı (WAN), büyük bir coğrafik alanı
kapsayan ağdır.
Ağ topolojisi, bir iletişim ağında bilgisayarların ve aygıtların yerleşimini ifade eder.
                      

         Intranet, internet teknolojilerini kullanan bir dahili ağdır.
         Extranet, müşterilerin ve tedarikçilerin intranet kısmına erişmelerine izin verir


Ağ İletişim Standartları
         Ethernet, verinin ne zaman iletilebileceğinin hiçbir bilgisayar tarafından kontrol edilmediğini belirten bir ağ standardıdır.
         Token ring, ağ üzerindeki bilgisayarların ve aygıtların özel bir sinyali (token) paylaşmalarını veya geçmelerini belirten standarttır.
         TCP/IP, mesajların ağın bir ucundan diğer ucuna nasıl yönlendirildiğini tanımlayan bir ağ standardıdır .
VERİ TABANI YÖNETİMİ
Veritabanı, verinin erişilmesine, okunmasına ve kullanımına izin verecek şekilde, verilerin sistemli olarak düzenlenmesidir.
Veritabanı yazılımı, genellikle veritabanı yönetim sistemi (DBMS) olarak adlandırılır.
Dosya işleme sisteminde, kuruluştaki her bir bölüm veya alan kendi veri dosyası setine sahiptir. Dosya işleme sistemlerinin iki ana kusuru fazlalık veri (kopya veri) ve yalıtılmış veridir. Veritabanı yaklaşımı ile birçok program ve kullanıcı veriyi bir veritabanında paylaşır. Veritabanı yaklaşımı veri artıklığını düşürür, veri bütünlüğünü artırır, veriyi paylaşır, kolay erişime izin verir ve geliştirme zamanını düşürür. Ancak veritabanı sistemi, dosya işleme sisteminden çok daha karmaşıktır, özel eğitim ve daha fazla bilgisayar belleği, depolama alanı ve işleme gücü gerektirir. Bunun yanında veritabanındaki veri, dosya işleme sistemlerindeki veriden çok daha değerlidir.
Veritabanı Yönetim Sistemleri
Sorgu dili, kullanıcıların veriyi görüntüleme, yazdırma veya depolama için belirlemelerine izin veren basit, İngilizce benzeri ifadelerden oluşur.
Örnekle sorgulama (QBE), kullanıcıların veri alımına yardımcı olmak için bir GUI (grafiksel kullanıcı arayüzü) sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder