Bu Blogda Ara

4 Aralık 2010 Cumartesi

GİRDİ VE GİRİŞ CİHAZ AYGITLARI, ÇIKTI-ÇIKIŞ AYGITLARI, DEPOLAMA

GİRDİ VE GİRİŞ CİHAZ AYGITLARI
Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri veya komutlardır.
Talimatlar; programlar, komutlar ve kullanıcı yanıtları şeklinde olabilir. Program bilgisayarın ne yapacağını ve nasıl yapacağını söyler. Komut, bir programın belirli bir eylemi gerçekleştirmesini sağlar. Kullanıcı, program tarafından görüntülenen soruya yanıt vererek bir kullanıcı yanıtı yayınlar.
Giriş aygıtı, kullanıcıların veri ve talimatları girmesine izin veren donanım bileşenidir.
·        Klavye
·        Gösterme aygıtı
·        Fare
·        Dokunmatik ekran
·        Audio (Ses) Girişi
·        Tarayıcı
ÇIKTI-ÇIKIŞ AYGITLARI
Çıktı, kullanılabilir bir biçimde işlenen veridir. Bilgisayarlar veriyi (girdi) bilgiye (çıktı) dönüştürür. Çıktıların dört kategorisi; metin, grafik, ses ve videodur.
Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşenidir. Yaygın olarak kullanılan çıkış aygıtları arasında görüntüleme aygıtları; yazıcılar; hoparlörler, kulaklıklar; faks makineleri ve faks modemler; çok fonksiyonlu çevrebirimler; veri projektörleri; interaktif beyaz tahtalar; güç geri bildirimli joystikler, direksiyonlar, oyun kumandaları ve hareket algılayan oyun kumandaları sayılabilir.
v     Görüntüleme aygıtları
v     Yazıcılar
v     Hoparlörler
v     Kulaklık ve kulak içi kulaklıklar
v     Veri projektörleri
v     Etkişimli beyaz tahtalar
v     Güç geri bildirimli kumandalar
v     Dokunsal çıkış
Çözünürlük, bir görüntüleme aygıtındaki yatay ve dikey piksellerin toplam sayısıdır. Çözünürlük artışı, piksel sayısı ile doğru orantılıdır.

DEPOLAMA

Depolama, veri, talimatlar ve bilgiyi gelecekte kullanmak üzere saklamaktır. Depolama ortamı, bir bilgisayardaki resim, müzik ve videolar hakkında verileri, komutları ve bilgiyi tutan bir fiziksel parçadır.
          Kapasite, bir depolama ortamının saklayabileceği byte sayısıdır.
Depolama aygıtı, depolama ortamına nesneleri kaydeden ve/veya depolama ortamından alan bilgisayar donanımıdır. Yazma işlemi nesnelerin bellekten bir depolama ortamına aktarılmasıdır ve okuma işlemi nesnelerin bir depolama ortamından belleğe aktarılmasıdır.
Erişim zamanı, depolama aygıtının veri, talimatlar ve bilgiyi bir depolama ortamına yerleştirmesi ve veri, talimatlar ve bilginin bellekten işlemciye iletilmesi için gereken zamanı gösterir.
Hard disk, diğer adıyla hard disk sürücüsü veya hard sürücü veriyi, komutları ve bilgiyi depolayan bir veya daha fazla esnek olmayan, dairesel plakalara sahiptir. Plaka, alüminyum, cam veya seramikten imal edilir ve üzerine manyetik olarak kaydedilmesine izin veren bir malzeme ile kaplanır.
Hard disk’in karakteristikleri:
ü      Kapasite
ü      Tablalar
ü      Okuma/yazma kafaları
ü      Silindirler
ü      Bölümler ve parçalar
ü      Dakika başına devir sayısı
ü      İletim hızı
ü      Erişim zamanı
Bulut depolama, bilgisayar kullanıcılarının depolama yapmasını sağlayan web tabanlı bir internet hizmetidir.
          Dahili hard diskler,harici ve çıkartılabilir hard diskler, solid-state sürücüler, bellek kartları, USB flash sürücü, ExpressCard modülleri, bulut depolama, CD’ler, DVD’ler ve Blue-ray Diskler, bant, akıllı kartlar, mikrofilm ve mikrofiş .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder