Bu Blogda Ara

2 Aralık 2010 Perşembe

AĞLAR VE İNTERNET

AĞLAR VE İNTERNET
Ağ, birbirine iletişim aygıtları ve çoğunlukla kablosuz olarak bağlı olan bilgisayarların ve aygıtların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. Ağlar sayesinde bilgisayarlar, donanım, yazılım, veri ve bilgi gibi kaynakları paylaşabilirler.
İnternet, milyonlarca iş yerinin, resmi kurumun, eğitim kurumunun ve bireyin bağlandığı evrensel bir iletişim ağıdır. Dünyanın en büyük bilgisayar ağı internettir.
İNTERNETİN GELİŞİMİ
İnternetin temelleri, ABD’de bilimsel ve akademik araştırmacıların iletişimi için1969 yılında başlatılmış bir ağ olan ARPANET’ ten gelmektedir. 1986 yılında National Science  Foundation (Ulusal Bilim Kurumu ) NSF net olarak adlandırılan kendi büyük ağını ARPANET’ e bağlayarak günümüzde internet olarak daha kompleks bir ağ ve host konfigürasyonu  oluşturulmuştur. İnternet, gelişimine rağmen, kamusal işbirlikçi ve bağımsız bir ağ olarak kalmaya devam etmektedir.
Erişim sağlayıcı: Bireylerin ve organizasyonların ücretsiz ya da ücret karşılığında internete erişimi sağlayan kurumdur.
IP Adresi: (İnternet Protokolü Adresi ), internete bağlanan her bir bilgi veya aygıtı tanımlamak için kullanılan benzersiz bir numaradır. İnternet, belirli yerlerdeki bilgisayarlara veri gönderilmesi için IP adreslerini kullanır. IP adresi, genellikle her birisi nokta ile ayrılmış dört sayı grubundan oluşur.
Alan adı: Bir IP adresinin metnin biçimindeki ifadesidir. DNS sunucusu, alan adının uzantısına verilen isimdir.
WORLD WİDE WEB
(www) veya Web, dünya çapında tüm elektronik dokümanların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. URL (Bir örnek kaynak konumlayıcı ) veya Web adresi, Web sayfası için benzersiz bir adrestir. Web adresi, bir protokol, ala n adı ve bazen belirli bir Web sayfasını veya Web sayfasındaki konumu belirtmek için kullanılan yoldan oluşur.
Her web sayfası URL veya web adresi olarak adlandırılan benzersiz bir adrese sahiptir.
Grafik, metinsel olmayan bir bilginin, dijital olarak gösterimidir. Grafik biçimleri BMP, GIF, JPEG, PNG ve TIFF dir.
Thumbnail, büyük bir grafiğin daha küçük versiyonudur.          
Streaming, ise verinin sürekli olarak aktarılması işlemidir.
Eklenti, multimedia elemanları görüntülemek için bir tarayıcının kapasitesini arttıran programdır.
Örnek olarak; Acrobat Reader, Java, QuickTime, Flash Player, Real Player, Windows Media Player…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder